Το δέντρο μοσχοκάρυδο είναι ένα από τα διάφορα είδη δέντρων του γένους Myristica. Το πιο σημαντικό εμπορικό είδος είναι το Myristica fragrans, ένα αειθαλές δέντρο ιθαγενές στην νησιά Μπάντα των Μολούκες (ή νησιά Spice) της Ινδονησίας.
Το δέντρο μοσχοκάρυδο είναι σημαντικό για δύο μπαχαρικά που προέρχονται από τον καρπό του: το μοσχοκάρυδο (nutmeg) και το μασίς (mace). Το μοσχοκάρυδο είναι ο σπόρος του δέντρου, περίπου σε σχήμα αυγού και 20 έως 30 χιλ. (0,8 έως 1,2 ) σε μήκος και 15 έως 18 χιλ. σε πλάτος, ζυγίζει μεταξύ 5 και 10 γρ. αποξηραμένο, ενώ το μασίς είναι η αποξηραμένη “δαντελωτή” κοκκινωπή κάλυψη ή περικάρπιο του σπόρου.
Η πρώτη συγκομιδή του μοσχοκάρυδο γίνεται 7-9 χρόνια μετά τη φύτευση, και τα δέντρα φτάνουν το μέγιστο της παραγωγής τους μετά τα 20 χρόνια. Το μοσχοκάρυδο χρησιμοποιείται συνήθως σε μορφή σκόνης. Αυτός είναι ο μόνος τροπικός καρπός που είναι η πηγή δύο διαφορετικών μπαχαρικών
[Not a valid template]