Η κινοά ή κουϊνοά είναι θάμνος που οι μικροσκοπικοί του σπόροι είναι βρώσιμοι. Ανήκει στην κατηγορία των ψευτοδημητριακών. Προέρχεται από τη Νότια Αμερική και καλλιεργήθηκε από τους Ίνκας περίπου από το 3000π.χ.
Ιδιότητες:
Είναι εύπεπτη τροφή και είναι ιδανική για όσους έχουν δυσανεξία στη γλουτένη. Βοηθάει σημαντικά στην αιμάτωση του εγκεφάλου, στη σωστή λειτουργία της καρδιάς, αντιμετωπίζει τις ημικρανίες, λέγεται ότι χαρίζει μακροζωία, καθώς ανήκει στην κατηγορία των «μακροβιότερων τροφών».
Θρεπτική αξία:
Πρόκειται για τον αποξηραμένο καρπό του φυτού της κινοά, ο οποίος περιέχει περισσότερες πρωτεΐνες και από το σιτάρι. Είναι πλούσια σε Ω3 λιπαρά, κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, σίδηρο, αμινοξέα.
Ξέρατε ότι η κινοά θεωρείται η βασίλισσα των υπερτροφών, για την υψηλή της διατροφική αξία και την απουσία της γλουτένης.