Blog

Πιπέρι Τρίχρωμο

Ταιριάζει με τα πάντα, γι’ αυτό χρησιμοποιείται ευρέως στη μαγειρική. Όλες οι ποικιλίες πιπεριών - μαύρο, πράσινο, κόκκινο, λευκό - προέρχονται από το ίδιο φυτό.Η διαφορά στο χρώμα οφείλεται στους διαφορετικούς χρόνους συγκομιδής και στην κατεργασία στην οποία υποβάλλονται οι κόκκοι. Το μαύρο πιπέρι προέρχεται από τον καρπό του Piper nigrum, που καλλιεργείται αποκλειστικά για την παραγωγή του μπαχαρικού. Το λευκό πιπέρι προέρχεται επίσης από το ίδιο φυτό που παράγεται και το μαύρο. Το πράσινο πιπέρι είναι ο ανώριμος συλλεγμένος πράσινος καρπός του φυτού Piper nigrum ενώ το ροζ πιπέρι προέρχεται από το δένδρο Schinus tereb είναι αρωματικό με γλυκιά, πιπεράτη γεύση και χαρακτηριστικό, εξωτικό ροζ χρώμα που το κάνει απαραίτητο στην gourmet κουζίνα. pepper-black-large...
Read more Comments are closed

Ξινό

Το κιτρικό οξύ υπάρχει ως άχρωμη σκόνη με ξινή γεύση, ελαφρώς διαλυτή σε νερό. Είναι επίσης γνωστό ως αλάτι λεμονιού. Το κιτρικό οξύ παρήχθει, παρουσιάστηκε πρώτα στο χυμό λεμονιού. Το κιτρικό οξύ είναι ένα από τα πio χρησιμοποιούμενα οξέα στη φύση. Αυτό μπορεί να εμφανιστεί στα φυτά, ή να παραχθεί από τις μεταβολικές διαδικασίες των υδατανθράκων ή των λιπιδίων. Το κιτρικό οξύ βρίσκεται σε χυμούς φυτών εσπεριδοειδών, σε μήλα, αχλάδια, κεράσια, βατόμουρα, φραγκοστάφυλα, σε κωνοφόρα, μύκητες, φύλλα καπνού, κρασί και ακόμη και στο γάλα. Είναι εξαιρετικό φυσικό συντηρητικό, ενώ χρησιμοποιείται και ως ρυθμιστής οξύτητας και αρωματικό συστατικό. Στην κουζίνα το χρησιμοποιούμε ως πηκτικό σε μαρμελάδες, σε μαρινάδες, αλλά και σε φρουτοσαλάτες για να εμποδίσουμε το μαύρισμα των φρούτων από την έκθεση στο οξυγόνο. Το κιτρικό οξύ εμποδίζει τη δημιουργία κρυστάλλων ζάχαρης σε μαρμελάδες ή όταν φτιάχνουμε καραμέλα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και αντί λεμονιού. Στο σπίτι, είναι πολύ χρήσιμο γιατί διαλύει...
Read more Comments are closed

Βανίλια

Βανιλλίνη είναι το κύριο συστατικό του εκχυλίσματος του κόκκου βανίλιας. Το φυσικό «εκχύλισμα βανίλιας» είναι ένα μίγμα αρκετών εκατοντάδων διαφορετικών ενώσεων επιπροσθέτως της βανιλλίνης. Η φυσική βανιλλίνη, εξάγεται από τους λοβούς του σπόρου της planifolia Vanilla (πλατύφυλλη Βανίλια), της οικογένειας των ορχιδέων, ορχιδέα Βανίλια, εγγενής στο Μεξικό, αλλά τώρα πια καλλιεργείται σε τροπικές περιοχές σε όλο τον κόσμο. Η Μαδαγασκάρη είναι σήμερα η μεγαλύτερη παραγωγός φυσικής βανιλλίνης. Αρχικά, οι λοβοί του σπόρου ζεματίζονται σε ζεστό νερό, για να συλληφθούν οι διαδικασίες των ζωντανών φυτικών ιστών. Στη συνέχεια, για 1-2 εβδομάδες, οι λοβοί λιάζονται εναλλάξ και «ιδρώνουν»: κατά τη διάρκεια της ημέρας, απλώνονται στον ήλιο, και κάθε βράδυ, τυλίγονται σε ύφασμα και συσκευάζονται σε αεροστεγή κουτιά για να ιδρώσουν. Το όνομα της προέρχεται από την Ισπανική λέξη vainilla που σημαίνει «μικρό φασόλι». ...
Read more Comments are closed