Δυόσμος

Mentha spicata, Μίνθη η σταχυώδης, spearmint, είναι ένα είδος μέντας, του γένους mint, λατινικά mentha, από την ελληνική μίνθη, αυτόχθονη στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης και της νοτιοδυτικής Ασίας, αν και η ακριβής περιοχή φυσικής κατανομής της είναι αβέβαιη λόγω της εκτεταμένης της καλλιέργειας από τα αρχαία χρόνια.

Είναι ένα ριζωματώδες ποώδες πολυετές φυτό 30-100 εκ., με ποικίλους άτριχους ή τριχωτούς βλαστούς και φύλλα, καθώς και ένα ευρύ διάσπαρτο σαρκώδες υπόγειο ρίζωμα. Τα φύλλα είναι 5-9 εκ. σε μήκος και 1.5-3 εκ. σε πλάτος, με ένα οδοντωτό περιθώριο. Ο βλαστός είναι τετράγωνου σχήματος, σήμα κατατεθέν της οικογένειας της μέντας των βοτάνων. Ο δυόσμος παράγει λουλούδια σε λεπτές κορυφές, ροζ ή λευκά, 2.5-3 χιλ. σε πλάτος. Η αγγλική του ονομασία «spear» – δόρυ, προέρχεται από τις αιχμηρές άκρες των φύλλων.

Αναπτύσσεται σε υγρά εδάφη είναι εγγενές στην Ευρώπη και την νοτιοδυτική Ασία, αλλά έχει πολιτογραφηθεί και σε άλλα μέρη του κόσμου. Είναι αυτοφυής σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά. Εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην περιοχή των Μεγάλων Λιμνών της Βόρειας Αμερικής.

Ανακουφίζει από τους πόνους των ρευματισμών αν τα τρίψουμε στις κλειδώσεις και σταματούν τον πονοκέφαλο αν τα τρίψουμε στο μέτωπο, βοηθάει σε ουλίτιδα, φλεγμονές του ρινοφάρυγγα, αμυγδαλίτιδας. Είναι σπασμολυτικό, τονωτικό, άφυσο (βοηθά στην αποβολή των εντερικών αερίων) και σε μεγάλες ποσότητες είναι αναισθητικό.

[Not a valid template]

Comments are closed.