Φασκόμηλο

Salvia officinalis, Σάλβια η φαρμακευτική, διάφορες ονομασίες όπως Φασκομηλιά, Αλιφασκιά, Φάσκος, Σφάκα, Χαμοσφάκα, Αγριοφασκιά, Ελαφίσκος, Ελελίφασκος, Μοσχακίδι, είναι ένας πολυετής, αειθαλής θάμνος, με ξυλώδη στελέχη, γκριζωπά φύλλα και με μπλε μωβ λουλούδια.

Πρόκειται για ένα μέλος της οικογένειας Lamiaceae-Χειλανθών και είναι ιθαγενές στην περιοχή της Μεσογείου, αν και έχει εγκλιματιστεί σε πολλά μέρη σε όλο τον κόσμο. Οι ποικιλίες είναι αρκετά μεταβλητές σε μέγεθος, στα φύλλα, στο χρώμα του άνθους, και στο μοτίβο των φύλλων, με πολλά ποικιλόχρωμα είδη φύλλων.

Ο τύπος φασκόμηλου του Παλαιού Κόσμου αναπτύσσεται σε περίπου 61 εκ. ύψος και πλάτος, με άνθη σαν της λεβάντας συνήθως, αν και μπορεί επίσης να είναι λευκά, ροζ, ή μωβ. Το φυτό ανθίζει στα τέλη της άνοιξης ή του καλοκαιριού. Τα φύλλα είναι επιμήκη, και κυμαίνονται σε μέγεθος έως 6,4 εκ. μήκος και 2,5 εκ. πλάτος. Τα φύλλα είναι γκριζοπράσινα, ρυτιδωμένα στην άνω πλευρά, και σχεδόν λευκά στην κάτω λόγω των πολλών μαλακών κοντών τριχιδίων. Σύγχρονες ποικιλίες περιλαμβάνουν φύλλα με μωβ, ροζ, κρεμ, και κίτρινο χρώμα σε πολλούς ποικιλόχρωμους συνδυασμούς.

Έχει αντιβακτηριδιακές, αντισηπτικές, καρδιοτονωτικές, σπασμολυτικές και αντιδιαβητικές ιδιότητες. Χρησιμοποιείται σε διάφορους τραυματισμούς του στόματος (φαρυγγίτιδα, ουλίτιδα), τονώνει το νευρικό σύστημα και γενικότερα δυναμώνει ολόκληρο τον οργανισμό, αυξάνει τη μνήμη και ενεργοποιεί την κυκλοφορία του αίματος, διεγείρει τη πέψη,  έχει θετική επίδραση σε περιπτώσεις μελαγχολίας ή κατάθλιψης, σε έντονη εφίδρωση, βοηθάει στη ρύθμιση της περιόδου, σε κρυολογήματα.

[Not a valid template]

Comments are closed.