Γαϊδουράγκαθο

Silybum marianum, Σίλυβο το μαριανό, ή Κουφάγκαθο, Αγκάβατο, Σίλυβο, είναι ένα ετήσιο ή διετές φυτό της οικογένειας Αστεροειδών. Αυτό το τυπικό γαϊδουράγκαθο έχει κόκκινα με μωβ λουλούδια και λαμπερά απαλά πράσινα φύλλα με λευκές ραβδώσεις.

Κατάγεται από τη Νότια Ευρώπη έως και την Ασία, πλέον βρίσκεται σε όλο τον κόσμο. Αναπτύσσεται σε 30 έως 200 εκ., έχοντας ένα ενιαίο κωνικό σχήμα με περίπου 160 εκ. διάμετρο βάσης. Το στέλεχος είναι αυλακωτό και λιγότερο ή περισσότερο βαμβακώδες. Τα φύλλα είναι επιμήκη-λογχοειδή. Είναι είτε με λοβούς ή πτεροσχιδή, με άκρα ακανθώδη. Το άνθος του είναι στρογγυλό σαν σφαίρα, με αγκάθια. Τρώγεται από τους γαϊδάρους.

Οι ταξιανθίες του είναι 4 έως 12 εκ. μακριές και πλατιές, με κόκκινο-μωβ χρώμα. Ανθίζουν από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο (καλοκαίρι έως Φθινόπωρο) στο βόρειο ημισφαίριο, ή Δεκέμβριο-Φεβρουάριο στο νότιο ημισφαίριο. Τα βράκτια είναι άτριχα, τριγωνικά, λεπιδωτά, και καταλήγουν σε κίτρινα άνθη. Τα αχαίνια είναι μαύρα, εφοδιασμένα με πάππο από μεταξένιες τρίχες με ακτινωτή διάταξη, ο οποίος διευκολύνει τη διασπορά τους, και περιβάλλεται από ένα κίτρινο βασικό δαχτυλίδι. Στην Ευρώπη σπέρνεται ετησίως το Μάρτιο-Απρίλιο.

Η συγκομιδή γίνεται σε 2 στάδια (κοπή και αλώνισμα), λαμβάνει χώρα τον Αύγουστο, περίπου 2-3 εβδομάδες μετά την ανθοφορία. Στη σύγχρονη βοτανοθεραπεία, το γαϊδουράγκαθο είναι το κύριο γιατρικό που χρησιμοποιείται στη προστασία του συκωτιού από λοιμώξεις, κατανάλωση αλκοόλ ή χημειοθεραπείες, και χορηγείται σε όλα τα προβλήματα της χοληδόχου κύστης.

Έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μπορεί να βοηθήσει στο ήπαρ να επιδιορθωθεί με την καλλιέργεια νέων κυττάρων. Χρησιμοποιείται επίσης στην ιογενή ηπατίτιδα, για την πέψη και την αντιμετώπιση της ψωρίασης. Τέλος πρόσφατα αναλήφθηκε η αντικαρκινική, η νευροπροστατευτική αλλά και η καρδιοπροστατευτική του δράση λόγο της μείωσης της χοληστερόλης που προκαλεί.

[Not a valid template]

Comments are closed.