Ιβίσκος

Ο ιβίσκος είναι ένα γένος ανθοφόρων φυτών στην οικογένειας της μολόχας, Μαλαχοειδών. Είναι αρκετά μεγάλο, περιέχει αρκετά εκατοντάδες είδη που είναι ιθαγενή σε θερμές εύκρατες, υποτροπικές και τροπικές περιοχές σε όλο τον κόσμο.

Τα μέλη των ειδών συχνά γνωστά για τα καλλωπιστικά λουλούδια τους είναι γνωστά απλά ως ιβίσκος. Το γένος περιλαμβάνει ετήσια και πολυετή ποώδη φυτά, καθώς και ξυλώδεις θάμνους και μικρά δέντρα. Η γενική ονομασία του προέρχεται από την ελληνική λέξη ἱβίσκος (hibískos). Τ

α φύλλα είναι εναλλασσόμενα, ωοειδή-λογχοειδή, συχνά με ένα οδοντωτό ή λοβοειδές περιθώριο. Τα άνθη είναι μεγάλα, εμφανή, σε σχήμα τρομπέτας με πέντε ή περισσότερα πέταλα, το χρώμα  κυμαίνεται από λευκό σε ροζ, κόκκινο, πορτοκαλί, μωβ ή κίτρινο, και 4-18 εκ. ευρεία. Το χρώμα του άνθους σε ορισμένα είδη, όπως H. mutabilis και Η. tiliaceus, αλλάζει με το χρόνο. Ο καρπός είναι μια ξηρή πεντάλοβη κάψουλα, που περιέχει αρκετούς σπόρους σε κάθε λοβό, οι οποίοι απελευθερώνονται όταν η κάψουλα ανοίξει κατά την ωρίμανση. Είναι κόκκινος και λευκός σε χρώμα.

Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες λόγω της περιεκτικότητάς του σε βιταμίνη C, αντισηπτικές, αφροδισιακές, στυπτικές, χολαγωγές, καταπραϋντικές, αντισκορβουτικές, χωνευτικές και ήπια καθαρτικές. Δρα ως αγγειοδιασταλτικό, βοηθά στις καρδιαγγειακές παθήσεις και στον έλεγχο των επιπέδων χοληστερόλης.

Τέλος βοηθά στη θεραπεία της υψηλής πίεσης στο αίμα και τις ηπατικές διαταραχές. Όλα τα μέρη του φυτού έχουν θεραπευτικές ιδιότητες.

[Not a valid template]

Comments are closed.