Λεβάντα

Lavandula (κοινή ονομασία Lavender) είναι ένα γένος από 39 είδη ανθοφόρων φυτών της οικογένειας της μέντας, Χειλανθή. Είναι εγγενές στη Γηραιά Ήπειρο και βρίσκεται από το Πράσινο Ακρωτήριο-Cape Verde και τα Κανάρια Νησιά, τη Νότια Ευρώπη, στη βόρεια και ανατολική Αφρική, τη Μεσόγειο, τη νοτιοδυτική Ασία, απέναντι στην νοτιοανατολική Ινδία.

Το γένος περιλαμβάνει ετήσια ή βραχύβια ποώδη πολυετή φυτά, και πολυετείς ημυξηλώδεις ημίθαμνους ή μικρούς θάμνους. Το σχήμα των φύλλων διαφοροποιείται σε όλο το γένος. Είναι απλά σε ορισμένα συνήθη καλλιεργούμενα είδη. Σε άλλα είναι οδοντωτά ή πτεροειδή, μερικές φορές πολλαπλά πτεροειδή και αποσυντίθενται.

Στα περισσότερα είδη τα φύλλα καλύπτονται από λεπτές τρίχες ή χνούδι, τα οποία περιλαμβάνουν τα αιθέρια έλαια. Τα άνθη είναι σε σπείρες, που αναπτύσσονται στις αιχμές που υψώνονται πάνω από το φύλλωμα. Ορισμένα είδη παράγουν χρωματιστά βράκτια στις κορυφές. Τα λουλούδια μπορεί να είναι μπλε, μοβ ή λιλά στα άγρια είδη, ενίοτε μαυριδερά μωβ ή κιτρινωπά.

Η δράση της είναι χαλαρωτική, σπασμολυτική, διεγείρει την κυκλοφορία, τονώνει το νευρικό σύστημα, αντιβακτηριδιακή, αναλγητική, άφυση, χολαγωγή και αντισηπτική. Τα άνθη είναι χρήσιμα για την νευρική εξάντληση και τον πονοκέφαλο, για τους κολικούς και την δυσπεψία, για στοματικές πλύσεις για την δυσοσμία του στόματος, ρίχνουν την αρτηριακή πίεση.

Το αιθέριο έλαιο της λεβάντας έχει ποικίλες χρήσεις όπως σε δαγκώματα των εντόμων και στα εγκαύματα, για μασάζ στους κροτάφους και τον αυχένα σε πονοκέφαλους και ημικρανίες ή στους καταπονημένους μύες, για ψείρες, σκόρους και ως εντομοαπωθητικό, για εντριβή στήθους σε ασθματικό και βρογχικό σπασμό.

[Not a valid template]

Comments are closed.