Λιναρόσπορος

Το λιναρόσπορο είναι αγγειόσπερμο, ετήσιο, ποώδες φυτό και ανήκει την οικογένεια λινίδες με 230 περίπου είδη. Είναι ένα από τα αρχαιότερα κλωστικά φυτά και η καταγωγή του είναι από την Ασία. Οι κυριότερες ποικιλίες του είναι 2, αυτές που καλλιεργούνται για τις ίνες τους, που λέγονται κλωστικές και αυτές που καλλιεργούνται για τους σπόρους τους (από τους οποίους βγαίνει ένα είδος λαδιού το λινέλαιο), που λέγονται ελαιοδοτικές. Ο σπόρος του λιναριού είναι ο γνωστός λιναρόσπορος.

Ιδιότητες:
Έχει πληθώρα θεραπευτικών ιδιοτήτων. Βοηθά στην μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου, μειώνει των κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, μειώνει την χοληστερίνη, διατηρεί τα επίπεδα του σακχάρου, βοηθά στη σωστή λειτουργία του εντέρου, δρα επουλωτικά στις πληγές, έχει αντιφλεγμονώδη δράση και ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό.
Θρεπτική αξία:
Ο λιναρόσπορος είναι ιδιαίτερα πλούσιος σε α-λινολεικό οξύ, της κατηγορίας Ω3 λιπαρών, περιέχει βιταμίνες όπως Β6 και Ε, φιλικό οξύ, μαγνήσιο, ασβέστιο, χαλκό και φώσφορο, ενώ αποτελεί και μια πολύ καλή πηγή φυτικών ινών και αντιοξειδωτικών.

Ξέρατε ότι η ιστορία του λιναρόσπορου ανάγεται στην αρχαιότητα όπου ο Καρλομάγνος με ειδικό νόμο είχε υποχρεώσει τους υπηκόους του να τον καταναλώνουν, λόγω του ότι είχε τεράστια οφέλη για την υγεία του;

Comments are closed.