Μολόχα

Malva sylvestris είναι ένα είδος του γένους Μαλάχη, Mallow Malva στην οικογένεια των Μαλαχοειδών ή Μαλβιδών και θεωρείται ότι είναι το τυπικό είδος του γένους. Άλλες ονομασίες είναι Αγριομολόχα, Μουλούχα, Αμπελόχα.

Γνωστή ως κοινή μολόχα, common mallow για τους αγγλόφωνους Ευρωπαίους, απέκτησε την κοινή ονομασία τυριών high mallow και tall mallow (mauve des bois) από τους Γάλλους καθώς μετανάστευσε από το μητρικό της σπίτι τη Δυτική Ευρώπη, τη Βόρεια Αφρική και την Ασία, μέσω του αγγλόφωνου κόσμου.

Η μολόχα είναι ένα ζωηρό υγιές φυτό με ελκυστικά φωτεινά μωβ λουλούδια, με σκούρες φλέβες. Ένα όμορφο φυτό που συχνά φτάνει το 1μ. σε ύψος και αναπτύσσεται ελεύθερα σε χωράφια, δενδροστοιχίες και χέρσα χωράφια. Η δράση της μολόχας είναι μαλακτική, αντιφλεγμονώδης, στυπτική και αποχρεμπτική.

Την χρησιμοποιούμε για φλεγμονές της στοματικής κοιλότητας (λαρυγγίτιδα, φαρυγγίτιδα), για ανάρρωση από γαστρίτιδα και έλκος στομάχου, καταρροή του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος και βρογχίτιδα, καθώς και σαν κομπρέσα σε αποστήματα, ελαφρά εγκαύματα.

[Not a valid template]

Comments are closed.