Παπαρουνόσπορος

Ο σπόρος παπαρούνας, παπαρουνόσπορος είναι ένας ελαιούχος σπόρος που λαμβάνεται από την οπιούχο παπαρούνα (Μήκων η υπνοφόρος). Οι μικροσκοπικοί σε σχήμα νεφρού σπόροι συλλέγονταν από αποξηραμένους λοβούς του σπόρου από διάφορους πολιτισμούς για χιλιάδες χρόνια.

Οι σπόροι χρησιμοποιούνται, ολόκληροι ή αλεσμένοι, ως συστατικό σε πολλά τρόφιμα, και συμπιέζονται για να αποδώσουν μηκωνέλαιο. Τα ριζικά συστήματα έχουν 25-30 εκ. μήκος (80 εκ.), περίπου 1 με 2 εκ. πάχος με παρακλάδια μέσα σε μια ακτίνα περίπου 30-50 εκ., όρθια στελέχη, λεία, κυλινδρικά. Φτάνει περίπου 150 εκ. σε ύψος, απλό ή ελαφρώς διακλαδισμένο, με διάφορα φύλλα επιμήκη-ωοειδή στο σύνολο, επικαλυμμένα με γαλακτώδη ιστό, με ακανόνιστα, λεία άκρα (χωρίς τριχίδια), τα ανώτερα με προεξέχουσες φλέβες.

Τα λουλούδια είναι μεγάλα, μοναχικά 1-10 ανά φυτό, ακτινομορφικά, μοβ, λευκά, ροζ ή κόκκινα . Ο καρπός είναι μια ωοειδής κάψουλα ή ελαφρώς πεπλατυσμένη, με ανθεκτικό στίγμα (ροζέτα στην όψη), είναι ένας ατρακτοειδής κάλυκάς (που πέφτει μετά την ανθοφορία).
[Not a valid template]

Comments are closed.