Ιπποφαές

Το ιπποφαές είναι είναι φυλλοβόλος θάμνος που ανήκει στην οικογένεια των Ελαιαγνοειδών και η ύπαρξη του στη γη χρονολογείται από την εποχή των παγετώνων σε μορφή θάμνου σε παρόχθιες και ορεινές περιοχές της Ευρώπης και της Ασίας. Στην Αρχαία Ελλάδα ήταν γνωστό και η χρήση του ήταν διαδεδομένη. Στο σύγχρονο κόσμο όμως οι επιστήμονες ανακάλυψαν τις θρεπτικές του ιδιότητες, μόλις την τελευταία 8ετία. Το ιπποφαές πήρε το όνομά του από την λέξη ίππος (άλογο) και φάος (φως-λάμψη) που σημαίνει λαμπερό άλογο.

Ιδιότητες:
Προστατεύει από τον καρκίνο, ενισχύει τον μεταβολισμό, προστατεύει από καρδιακά νοσήματα, μειώνει την κακή χοληστερίνη, ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος, ανακουφίζει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης από τους πόνους της περιόδου, αποτοξινώνει τον οργανισμό και αντιμετωπίζει την πρόωρη γήρανση του δέρματος.
Θρεπτική αξία:
Σύμφωνα με τους επιστήμονες το ιπποφαές περιέχει 120 πολύτιμες θρεπτικές και βιολογικές ουσίες, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Είναι πλούσιο σε Ω3, Ω6, Ω7 και Ω9 λιπαρά οξέα, καθώς και σε βιταμίνες Α, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, C, E, D και Κ. Περιέχει όλα τα μεταλλικά στοιχεία όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, φώσφορο, χαλκό, κάλιο, σελίνιο και ψευδάργυρο. Επίσης περιέχει φλαβονοειδή, β-σιτοστερόλη και θεωρείται ένας δυναμίτης υγείας, λόγω των πολλών θρεπτικών ιδιοτήτων που προσφέρει στον ανθρώπινο οργανισμό.
Ξέρατε ότι το ιπποφαές στα στρατεύματα του Μέγα Αλεξάνδρου, που παρατήρησαν ότι τα άρρωστα και τραυματισμένα άλογά τους, ανάρρωναν γρηγορότερα τρώγοντας τα φύλλα και τους καρπούς αυτού του θάμνου.

 

Comments are closed.