Ο φλοιός της κανέλλας (Cinnamomum verum) είναι κόκκινος-γκρι, προέρχεται από την cassia, ένα μικρό δέντρο, εξωτικό αειθαλές που φτάνει 10 με 15 μ. σε ύψος και ανήκει στην οικογένεια Lauraceae. Είναι αυτόχθονο είδος στη Σρι Λάνκα και τη νότια Ινδία. Το ξυλάκι ξηραίνεται και διατίθενται στο εμπόριο υπό τη μορφή ράβδων περίπου 10 εκ. σε μήκος, υπό τη μορφή τεμαχίων ή αλεσμένο. Στη δυτική κουζίνα χρησιμοποιείται κυρίως για τον αρωματισμό ζαχαροπλαστικής ενώ στις ανατολικές χώρες και στη μαγειρική ως καρύκευμα.
Κανέλλα ξυλάκι
Η κανέλλα είναι ένα μπαχαρικό που προέρχεται από τον εσωτερικό φλοιό διαφόρων δέντρων του γένους Cinnamomum. Χρησιμοποιείται σε γλυκά και αλμυρά πιάτα. Ενώ η Cinnamomum verum μερικές φορές θεωρείται ότι είναι η «αληθινή κανέλλα», η περισσότερη κανέλλα στο διεθνές εμπόριο προέρχεται από συγγενή είδη, τα οποία αναφέρονται επίσης ως “κασσίας” για να τα διακρίνει από την «αληθινή» κανέλλα. Όλα είναι μέλη του γένους Cinnamomum της οικογένειας Lauraceae. Μόνο λίγα από αυτά καλλιεργούνται εμπορικά για μπαχαρικά. Τα κλαδιά που συλλέγονται με αυτόν τον τρόπο, επεξεργάζονται, με απόξεση του εξωτερικού φλοιού, έπειτα χτυπάμε το κλαδί ομοιόμορφα με ένα σφυρί για να χαλαρώσει το εσωτερικό του φλοιού. Ο εσωτερικός φλοιός τότε τυλίγεται σε μεγάλα ρολά. Μόνο το 0,5 χιλ. από το εσωτερικό του φλοιού χρησιμοποιείται, το εξωτερικό, ξυλώδες τμήμα απορρίπτεται, αφήνοντας ταινίες κανέλας μήκους 1 μ. που τυλίγονται σε ρολά (καλάμια) για να ξεραθούν. Μόλις στεγνώσουν, ο φλοιός κόβεται σε 5 – έως 10-εκ. μήκος για πώληση.