Η κερασιά είναι αγγειόσπερμο φυτό, που ανήκει στην οικογένεια των Ροδοειδών και είναι συγγενής της Βυσσινιάς. Κατάγεται από την περιοχή του Καυκάσου και καλλιεργείται για το νόστιμο καρπό της το κεράσι. Στην Ελλάδα καλλιεργούνται πολλές ποικιλίες όπως είναι η Κερασιά Ρουπκόβου που παράγει τα τραγανά κεράσια της Έδεσσας, η Πετροκερασιά, η κερασιά των Βοδενών και η Ναπολεών.
Ιδιότητες:
Τα κεράσια αυξάνουν την φυσική άμυνα του οργανισμού απέναντι στις ασθένειες, διαθέτουν αντισηπτικές ιδιότητες ενάντια σε φλεγμονές και λοιμώξεις, δρουν αποτοξινωτικά για το ήπαρ, τη χολή και τον οργανισμό. Ακόμα ευνοούν την καλή λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος, ενώ είναι διουρητικά και χωνευτικά και τέλος αποτελούν ένα ισχυρό αντιβακτηριδιακό παράγοντα ενάντια στην τερηδόνα των δοντιών.
Θρεπτική αξία:
Τα κεράσια περιέχουν αρκετά μεταλλικά άλατα, φυτικές ίνες και ελαγικό οξύ. Είναι ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνες Α, Β, C, αλλά και σε κάλιο, σίδηρο, χαλκό και μαγνήσιο. Περιέχουν επίσης φυτοστερόλες και είναι αντιοξειδωτικά.
Ξέρατε ότι η Βυσσινιά προήλθε από φυσικό υβρίδιο Κερασιάς, ενώ ο περισσότερος κόσμος πιστεύει το αντίθετο;