Το κούμ-κουάτ ανήκει στο γένος φορτουνέλλα και στην οικογένεια των ρυτοειδών (εσπεριδοειδών). Περιλαμβάνει 5 είδη αειθαλών θάμνων. Η καταγωγή του κούμ-κουάτ είναι από την Κίνα και στα μέσα του 19ου αιώνα άρχισε να καλλιεργείται στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα καλλιεργείται στην Κέρκυρα και σε άλλα Ιόνια νησιά.
Ιδιότητες: Ενισχύουν το ανοσοποιητικό βοηθούν στην επούλωση πληγών, ελέγχουν το διαρκή κορεσμό, και μειώνουν τη χολιστερίνη.
Θρεπτική αξία: Το κούμ-κουάτ είναι πηγή βιταμινών Α,Β,C έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυσικές ίνες, είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες όπως οι πολυφαινόλες τα φλαβονοειδή, η λουτείνη, τανίνες. Επίσης είναι μέτρια πηγή μετάλλων όπως ασβέστιο, χαλκό, κάλλιο, μαγγάνιο και ψευδάργυρο.
Ξέρατε ότι το όνομα τους προέρχεται από το καντονέζικο kam k.wat που σημαίνει <<Χρυσό πορτοκάλι>> ;