Πρόκειται για αειθαλή δέντρο και κατάγεται από την ανατολική Αυστραλία. Είναι συγγενικό είδος του φουντουκιού με κρεμώδη και λεπτή γεύση. Τα μακαντάμια τρώγονται ωμά και ψημένα. Το όνομά του το πήρε από τον γνωστό βοτανολόγο John Macadam.
Ιδιότητες:
Θεωρούνται υψηλής διατροφικής αξίας και είναι οι πιο παχυντικοί ξηροί καρποί. Καταναλώνοντας 4-5 τεμάχια ημερησίως, μειώνουν σημαντικά τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα και τους δείκτες των φλεγμονών στο σώμα. Επίσης βοηθούν στη βελτίωση του λιποδαιμικού προφίλ, ελαττώνοντας τους παράγοντες κινδύνου για νοσήματα του καρδιαγγειακού συστήματος.
Θρεπτική αξία:
Αποτελούν ισχυρή πηγή σεληνίου, μαγνησίου, χαλκού, ασβεστίου και ψευδάργυρου. Σημαντικό είναι ότι περιέχουν μεγάλη ποσότητα μονοακόρεστων λιπαρών οξέων. Τι 75% του βάρους τους είναι λιπαρά οξέα που τους προσδίδουν την ιδιαίτερη υφή τους.
Ξέρατε ότι η καλλιέργεια και η επεξεργασία τους, είναι πολύ πιο ακριβή από όλους τους άλλους ξηρούς καρπούς;