Το μαύρο πιπέρι (Piper nigrum) είναι ένα ανθοφόρο αναρριχητικό φυτό της οικογένειας Piperaceae, καλλιεργείται για τον καρπό του, ο οποίος συνήθως ξηραίνεται και χρησιμοποιείται ως μπαχάρι και καρύκευμα. Ο καρπός γνωστός ως πιπερόκοκκος όταν αποξηραθεί, είναι περίπου 5 χιλ. σε διάμετρο, σκούρο κόκκινο όταν ωριμάσει πλήρως, και, όπως όλα τα πυρηνόκαρπα φρούτα, περιέχει ένα μόνο σπόρο. Το μαύρο πιπέρι είναι εγγενές στην νότια Ινδία, και καλλιεργείται ευρέως εκεί και σε άλλες τροπικές περιοχές. Το μαύρο πιπέρι παράγεται από τους πράσινους άγουρους καρπούς του φυτού πιπεριάς. Οι καρποί μαγειρεύονται ελαφρώς σε ζεστό νερό, τόσο για τον καθαρισμό τους όσο και για την προετοιμασία τους για την αποξήρανση.
Πιπέρι 3χρωμο
Ταιριάζει με τα πάντα, γι’ αυτό χρησιμοποιείται ευρέως στη μαγειρική. Όλες οι ποικιλίες πιπεριών – μαύρο, πράσινο, κόκκινο, λευκό – προέρχονται από το ίδιο φυτό. Η διαφορά στο χρώμα οφείλεται στους διαφορετικούς χρόνους συγκομιδής και στην κατεργασία στην οποία υποβάλλονται οι κόκκοι. Το μαύρο πιπέρι προέρχεται από τον καρπό του Piper nigrum, που καλλιεργείται αποκλειστικά για την παραγωγή του μπαχαρικού. Το λευκό πιπέρι προέρχεται επίσης από το ίδιο φυτό που παράγεται και το μαύρο. Το πράσινο πιπέρι είναι ο ανώριμος συλλεγμένος πράσινος καρπός του φυτού Piper nigrum ενώ το ροζ πιπέρι προέρχεται από το δένδρο Schinus tereb είναι αρωματικό με γλυκιά, πιπεράτη γεύση και χαρακτηριστικό, εξωτικό ροζ χρώμα που το κάνει απαραίτητο στην gourmet κουζίνα.