Σουσάμι

Το όνομα σουσάμι προέρχεται από την αραβική λέξη “semsin”. Η χώρα καταγωγής του είναι το Σουδάν. Το σουσάμι θεωρείται ως ένα από τα αρχαιότερα ετήσια ελαιοδοτικά καλλιεργούμενα φυτά.

Ιδιότητες:
αντιυπερτασικές, αντικαρκινικές, αντιφλεγμονώδεις.

Θρεπτική αξία:
Το σουσάμι είναι πολύ θρεπτικό χάρη στην ποιότητα των αμινοξέων που περιέχει (υψηλή περιεκτικότητα μεθιονίνης) όσο και χάρη στα ανόργανα στοιχεία του (ασβέστιο και φώσφορος). Επίσης περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε, σίδηρο, σελήνιο, πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, μηδενική χοληστερόλη και φυσικά είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά όπως οι λιγνάνες.

Ξέρατε ότι οι Αιγύπτιοι άλεθαν τα σπέρματα και χρησιμοποιούσαν το σουσάμι με τη μορφή αλευριού; Επίσης οι Κινέζοι παρασκεύαζαν με καύση σησαμελαίου την καλύτερη σινική μελάνη και ότι οι Ρωμαίοι άλεθαν τα σπέρματα του σουσαμιού με κύμινο και παρασκεύαζαν κρέμα που άλειφαν στο ψωμί;

Comments are closed.