Ξινό

Το Ξινό η Κιτρικό οξύ είναι μια φυσική ουσία που περιέχεται σε υψηλή ποσότητα στα λεμόνια και άλλα εσπεριδοειδή και σε μικρότερη περιεκτικότητα στης φράουλες, τον ανανά και τα ακτινίδια. Χρησιμοποιείται στα τρόφιμα ως φυσικό πηκτικό, αλλά και ως ρυθμιστής οξύτητας. Στην κουζίνα το χρησιμοποιούμε ως πηκτικό σε μαρμελάδες σε μαρινάδες, αλλά και σε φρουτοσαλάτες για να εμποδίσουμε το μαύρισμα των φρούτων από την έκθεση στο οξυγόνο. Επίσης το κιτρικό οξύ εμποδίζει τη δημιουργία κρυστάλλων ζάχαρης σε μαρμελάδες η όταν φτιάχνουμε καραμέλα. Μπορεί φυσικά να χρησιμοποιηθεί και αυτί του λεμονιού

Comments are closed.