Blog Archives

Κουμκουάτ

Το κούμ-κουάτ ανήκει στο γένος φορτουνέλλα και στην οικογένεια των ρυτοειδών (εσπεριδοειδών). Περιλαμβάνει 5 είδη αειθαλών θάμνων. Η καταγωγή του κούμ-κουάτ είναι από την Κίνα και στα μέσα του 19ου αιώνα άρχισε να καλλιεργείται στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα καλλιεργείται στην Κέρκυρα και σε άλλα Ιόνια νησιά. Ιδιότητες: Ενισχύουν το ανοσοποιητικό βοηθούν στην επούλωση πληγών, ελέγχουν το διαρκή κορεσμό, και μειώνουν τη χολιστερίνη. Θρεπτική αξία: Το κούμ-κουάτ είναι πηγή βιταμινών Α,Β,C έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυσικές ίνες, είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες όπως οι πολυφαινόλες τα φλαβονοειδή, η λουτείνη, τανίνες. Επίσης είναι μέτρια πηγή μετάλλων όπως ασβέστιο, χαλκό, κάλλιο, μαγγάνιο και ψευδάργυρο. Ξέρατε ότι το όνομα τους προέρχεται από το καντονέζικο kam k.wat που σημαίνει <<Χρυσό πορτοκάλι>> ; [Best_Wordpress_Gallery id="49" gal_title="Κουμ κουάτ"]...
Read more Comments are closed

Κίτρο

Η κίτρος είναι καρποφόρο δέντρο και ανήκει στα εσπεριδοειδή, όπως η λεμονιά και η πορτοκαλιά και κατάγεται από τη Νοτιοανατολική Ασία. Ιδιότητες: Μειώνει τα συμπτώματα του κρυολογήματος, των κινδύνων καρδιακών παθήσεων και καρκίνου. Επίσης καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες, είναι  διεγερτικό, τονωτικό, βακτηριοκτόνο με έντονες αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Βοηθάει στην αναιμία, στην υπέρταση, τη θρόμβωση και την δυσπεψία. Θρεπτική αξία: Το αποξηραμένο κίτρο είναι πλούσιο σε βιταμίνες. Περιέχει μεγάλο βαθμό αντιοξειδωτικών, βιταμίνης C, αλλά και πολύτιμες χημικές συνθέσεις όπως λυκοτίνη, λιμονοειδή και ναριγκίνη. Ξέρατε ότι αν θέλετε να κρύψετε την οσμή του αλκοόλ, μην παραλείψετε να καταναλώσετε αποξηραμένο κίτρο, αφού εξουδετερώνει την οσμή του οινοπνεύματος. [Best_Wordpress_Gallery id="44" gal_title="Κίτρο"]  ...
Read more No comments

Ιβίσκος

Είναι ιθαγενές φυτό των τροπικών χωρών. Η καταγωγή του είναι από την Ανατολική Ασία. Καλλιεργείται στο Σουδάν, στην Αίγυπτο, την Κεϋλάνη, Την Ταϋλάνδη και στο Μεξικό. Ιδιότητες: Ανακουφίζει τα αναπνευστικά προβλήματα, τα κρυολογήματα, τον βήχα, τον πυρετό, τη δυσπεψία, την αϋπνία, τις στομαχικές διαταραχές και τους δερματικούς ερεθισμούς. Θρεπτική αξία: Όλα τα μέρη του φυτού, τα φύλλα, οι ρίζες και οι κάλυκες, είναι χρήσιμα. Οι κάλυκες περιέχουν τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά. Ο ιβίσκος περιέχει αντιοξειδωτικά, κυρίως φλαβονοειδή, βιταμίνες και ανόργανα άλατα όπως ροβοφλαβίνη, ασκορβικό οξύ, νιασίνη, καροτένιο και σίδηρο. Ξέρατε ότι η λέξη ιβίσκος είναι ελληνική και το όνομα αυτό δόθηκε αρχικά στο φυτό Αλθαία από τον Διοσκουρίδη; [Best_Wordpress_Gallery id="36" gal_title="Ιβίσκος"]  ...
Read more Comments are closed