Θρούμπι

Thymbra Satureja είναι ένα γένος των αρωματικών φυτών της οικογένειας Χειλανθών, που σχετίζονται με δεντρολίβανο και θυμάρι. Στη χώρα μας το συναντούμε με τις κοινές ονομασίες θρούμπα, γεροντόχορτο, θρούμπι, θρύμπα, τραγορίγανος, ζαρμπούνι ή ζαμπούρι.

Υπάρχουν περίπου 30 είδη και ονομάζονται savories, εκ των οποίων τα καλοκαιρινά και τα χειμερινά είδη είναι τα πιο σημαντικά στην καλλιέργεια. Τα Satureja είδη είναι αυτοφυή σε ζεστές εύκρατες περιοχές και μπορεί να είναι ετήσιο ή αιώνιο. Είναι χαμηλό σε ύψος αρωματικό φυτό και ημυξηλώδης, φθάνοντας τα 15-50 εκ. Τα φύλλα είναι 1-3 εκ., με άνθη που σχηματίζουν σφαιρικές ταξιανθίες επάνω στους σπονδύλους των βλαστών, λευκά έως απαλά ροζ-βιολετί.

Δρα εναντίον των εντερικών παρασίτων, ως ορεκτικό και βοηθά στη χώνεψη, αυξάνει την εφίδρωση και έχει αποχρεμπτική δράση, ωφέλιμο σε στομαχόπονους, διάρροια, ζάλη, σε διαταραχές του οργανισμού λόγω υπερβολικής ζέστης, σε πονόλαιμο και πονόδοντο, διεγείρει και τονώνει τον οργανισμό, καταπολεμά την αϋπνία, νευροπάθειες, καλό υπακτικό, εναντίον των τσιμπημάτων μέλισσας, διεγείρει τη μήτρα και το νευρικό σύστημα.

Το έλαιο του φυτού χρησιμοποιείται ως επουλωτικό. Λίγες σταγόνες στο μπάνιο, μας τονώνει και αναζωογονεί την λειτουργία των γενετικών αδένων, ιδιαίτερα τα λεπτής κράσεως άτομα, δυναμώνει τους μυς των ποδιών και τα νεύρα, βελτιώνει την ελαττωματική ακοή.

[Not a valid template]

Comments are closed.