Τίλιο

Tilia – Φιλύρα, είναι το γένος που περιλαμβάνει περίπου 30 είδη δέντρων, που προέρχονται από τις εύκρατες περιοχές του βορείου ημισφαιρίου, την Ασία (όπου τα περισσότερα από τα είδη βρίσκονται σε ποικιλία), την Ευρώπη και την ανατολική Βόρεια Αμερική.

Τα είδη φλαμουριάς αποτελούνται από φυλλοβόλα δέντρα, φθάνοντας 20 έως 40 μ. ύψος, με φύλλα πλάγια-καρδιόσχημα, με μακρύ μίσχο, αιχμηρή κορυφή και στο κάτω μέρος παρατηρούνται προεξέχουσες φλέβες.

Η φλαμουριά είναι ανθοφόρο φυτό, με δικοτυλήδονα λουλούδια με σπόρους. Τα άνθη φέρονται κατά ταξιανθίες, από τρία τουλάχιστον άνθη στις μασχάλες φύλλων νεαρών βλαστών με μεγάλο ποδίσκο, είναι λευκωπά, αρωματικά, πάνω σε ένα κοινό στέλεχος. Ο ανθεκτικός κορμός στέκει σαν πυλώνας και τα κλαδιά υποδιαιρούνται σε πολυάριθμες διακλαδώσεις. Ο καρπός είναι σαν ένα σφαιρικό ή οβάλ μικρό καρύδι.

Το τίλιο είναι ένα αρωματικό αφέψημα από τα άνθη της φλαμουριάς, που δρα ως διουρητικό, ήπιο στυπτικό, αποχρεμπτικό, ηρεμεί τα νεύρα, τις ημικρανίες, την ανησυχία, και κατεβάζει την υψηλή πίεση του αίματος, αυξάνει την εφίδρωση, ελευθερώνει τους σπασμούς και βελτιώνει την πέψη, ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και έχει θετική δράση στη μείωση της χοληστερόλης και στην χαλάρωση των αρτηριών.

[Not a valid template]

Comments are closed.