Τσουκνίδα

Η τσουκνίδα (Urtica dioica) είναι ένα είδος πολυετής πόας του γένους Urtica, της οικογένειας Urticaceae – Ουρτικιδών, επίσης γνωστή με τις ονομασίες αγκινίδα, ατζικνίδα, αγγρίζα, κνίδη, ακαληφή, ούρτικη και τσούχνα.

Αυτοφύεται παντού σε ακαλλιέργητες εκτάσεις, σε πεδιάδες, λόφους, βουνά, σε κατοικήσιμες περιοχές, κοντά σε ζώα, στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αφρική, την Ασία και την βόρεια Αμερική. Το ρίζωμα είναι λεπτό, κυλινδρικό, ανοιχτό καφέ, μακρύ και διακλαδισμένο, με πολυάριθμες λεπτές ρίζες. Τα φύλλα αντίθετα, οβάλ, οδοντωτά στα άκρα, και ολόκληρο το φυτό καλύπτεται με τριχίδια των οποίων η επαφή προκαλεί φουσκάλες στο δέρμα και κνησμό. Μπορεί να φτάσει μέχρι και 1 μ. σε ύψος. Τα λουλούδια είναι δίοικα, τοποθετημένα σε διαφορετικά φυτά (αρσενικά-θηλυκά), σε σπονδύλους και βγαίνουν από την μασχάλη του άνω φύλλου.

Είναι άριστο αποτοξινωτικό, τονωτικό και θρεπτικό σαλατικό. Το έγχυμα του βοτάνου είναι εύγευστο και δροσιστικό. Στυπτικό, διουρητικό, τονωτικό, κατά της αρθρίτιδας, των εκζεμάτων, της αναιμίας, πέτρας στα νεφρά, των παθήσεων της κύστεως, της κράμπας στο στομάχι. Αντισπασμωδικό σε περιπτώσεις ρευματισμών και ισχιαλγίας, εντείνει την κυκλοφορία του αίματος, δρα θεραπευτικά σε περιπτώσεις παραλύσεων, σταματά τη ρινορραγία, βελτιώνει την όψη των μαλλιών και της επιδερμίδας, αφροδισιακό.

[Not a valid template]

Comments are closed.