Βανιλλίνη είναι το κύριο συστατικό του εκχυλίσματος του κόκκου βανίλιας. Το φυσικό «εκχύλισμα βανίλιας» είναι ένα μίγμα αρκετών εκατοντάδων διαφορετικών ενώσεων επιπροσθέτως της βανιλλίνης.
Η φυσική βανιλλίνη, εξάγεται από τους λοβούς του σπόρου της planifolia Vanilla (πλατύφυλλη Βανίλια), της οικογένειας των ορχιδέων, ορχιδέα Βανίλια, εγγενής στο Μεξικό, αλλά τώρα πια καλλιεργείται σε τροπικές περιοχές σε όλο τον κόσμο.
Η Μαδαγασκάρη είναι σήμερα η μεγαλύτερη παραγωγός φυσικής βανιλλίνης. Αρχικά, οι λοβοί του σπόρου ζεματίζονται σε ζεστό νερό, για να συλληφθούν οι διαδικασίες των ζωντανών φυτικών ιστών. Στη συνέχεια, για 1-2 εβδομάδες, οι λοβοί λιάζονται εναλλάξ και «ιδρώνουν»: κατά τη διάρκεια της ημέρας, απλώνονται στον ήλιο, και κάθε βράδυ, τυλίγονται σε ύφασμα και συσκευάζονται σε αεροστεγή κουτιά για να ιδρώσουν. Το όνομα της προέρχεται από την Ισπανική λέξη vainilla που σημαίνει «μικρό φασόλι».
[Not a valid template]