Blog

Μαύρο Πιπέρι

Το μαύρο πιπέρι (Piper nigrum) είναι ένα ανθοφόρο αναρριχητικό φυτό της οικογένειας Piperaceae, καλλιεργείται για τον καρπό του, ο οποίος συνήθως ξηραίνεται και χρησιμοποιείται ως μπαχάρι και καρύκευμα. Ο καρπός γνωστός ως πιπερόκοκκος όταν αποξηραθεί, είναι περίπου 5 χιλ. σε διάμετρο, σκούρο κόκκινο όταν ωριμάσει πλήρως, και, όπως όλα τα πυρηνόκαρπα φρούτα, περιέχει ένα μόνο σπόρο. Το μαύρο πιπέρι είναι εγγενές στην νότια Ινδία, και καλλιεργείται ευρέως εκεί και σε άλλες τροπικές περιοχές. Το μαύρο πιπέρι παράγεται από τους πράσινους άγουρους καρπούς του φυτού πιπεριάς. Οι καρποί μαγειρεύονται ελαφρώς σε ζεστό νερό, τόσο για τον καθαρισμό τους όσο και για την προετοιμασία τους για την αποξήρανση. ...
Read more Comments are closed

Παπαρουνόσπορος

Ο σπόρος παπαρούνας, παπαρουνόσπορος είναι ένας ελαιούχος σπόρος που λαμβάνεται από την οπιούχο παπαρούνα (Μήκων η υπνοφόρος). Οι μικροσκοπικοί σε σχήμα νεφρού σπόροι συλλέγονταν από αποξηραμένους λοβούς του σπόρου από διάφορους πολιτισμούς για χιλιάδες χρόνια. Οι σπόροι χρησιμοποιούνται, ολόκληροι ή αλεσμένοι, ως συστατικό σε πολλά τρόφιμα, και συμπιέζονται για να αποδώσουν μηκωνέλαιο. Τα ριζικά συστήματα έχουν 25-30 εκ. μήκος (80 εκ.), περίπου 1 με 2 εκ. πάχος με παρακλάδια μέσα σε μια ακτίνα περίπου 30-50 εκ., όρθια στελέχη, λεία, κυλινδρικά. Φτάνει περίπου 150 εκ. σε ύψος, απλό ή ελαφρώς διακλαδισμένο, με διάφορα φύλλα επιμήκη-ωοειδή στο σύνολο, επικαλυμμένα με γαλακτώδη ιστό, με ακανόνιστα, λεία άκρα (χωρίς τριχίδια), τα ανώτερα με προεξέχουσες φλέβες. Τα λουλούδια είναι μεγάλα, μοναχικά 1-10 ανά φυτό, ακτινομορφικά, μοβ, λευκά, ροζ ή κόκκινα . Ο καρπός είναι μια ωοειδής κάψουλα ή ελαφρώς πεπλατυσμένη, με ανθεκτικό στίγμα (ροζέτα στην όψη), είναι ένας ατρακτοειδής κάλυκάς (που πέφτει μετά την ανθοφορία). Read more Comments are closed