Λεμόνι

Η λεμονιά (Κιτρέα η Λεμονέα), ανήκει στην οικογένεια των Ρυτοειδών (εσπεριδοειδών). Οι πρώτες λεμονιές φέρεται να καλλιεργήθηκαν στο οροπέδιο Ντέκαν, στην κεντρική Ινδία αλλά και στην Κίνα.
Ιδιότητες:
Θωρακίζει τον οργανισμό απέναντι σε μια σειρά ασθενειών και λοιμώξεων. Οι αντιοξειδωτικές του ιδιότητες το καθιστούν πρωταγωνιστή στην καταπολέμηση διαφόρων ειδών καρκίνου. Μειώνει την υψηλή αρτηριακή πίεση, έχει αντιπυρετική δράση, ενώ θεωρείται ένα από τα καλύτερα φυσικά αντιμικροβιακά, για την καταπολέμηση διαφόρων ιών, λοιμώξεων και φλεγμονών. Επίσης έχει αιμοστατική δράση, λευκαίνει το δέρμα, προστατεύει από την ουλίτιδα και είναι λιποδιαλυτικό.
Θρεπτική αξία:
Το λεμόνι περιέχει μεγάλες ποσότητες από βιταμίνες και κυρίως βιταμίνη C. Περιέχει επίσης βιταμίνες Β1, Β2, Β3, Β6, είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, κάλιο και ανόργανα άλατα όπως φώσφορο, , ασβέστιο, μαγνήσιο, πυρίτιο καθώς και μεταλλικά άλατα.

Ξέρατε ότι ο Μπελόν αναφέρει τις λεμονιές στην Κρήτη το 1549, όπου και θεωρούσαν τη Λεμονιά αριστοκρατικό δέντρο; Στο Ηράκλειο φύτευαν τις Λεμονιές στις αυλές των αρχοντόσπιτων, Χριστιανών και Τούρκων.

No Comments Yet.

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.