Κύμινο (Carum carvi), επίσης γνωστό ως μάραθο μεσημβρινό, ή περσικό κύμινο, είναι διετές φυτό της οικογένειας Apiaceae, εγγενές στη δυτική Ασία, την Ευρώπη και Βόρεια Αφρική.
Το φυτό είναι παρόμοιο στην εμφάνιση με άλλα μέλη της οικογένειας του καρότου, με λεπτά διαιρεμένα, πουπουλένια φύλλα με νηματοειδή τμήματα, αναπτύσσεται σε μίσχους των 20-30 εκατοστών.
Ο κύριος μίσχος λουλουδιού είναι 40-60 εκ., με μικρά λευκά ή ροζ λουλούδια σε σκιάδια. Οι καρποί του κύμινου (λανθασμένα αποκαλούνται σπόροι) έχουν σχήμα ημισελήνου achenes, περίπου 2 χιλιοστών με πέντε χλωμές κορυφογραμμές.
Το φυτό προτιμά ζεστές, ηλιόλουστες τοποθεσίες και καλά στραγγιζόμενα εδάφη πλούσια σε οργανική ύλη. Σε θερμότερες περιοχές φυτεύεται κατά τους χειμερινούς μήνες ως ετήσιο.
...
Read more Comments are closed Blog
Κάρδαμο
Το κάρδαμο ή κακουλές ή καρδάμομο, αναφέρεται σε διάφορα φυτά του παρόμοιου γένους Elettaria και Amomum της οικογένειας τζίντζερ (πιπερόριζα), Zingiberaceae. Και τα δύο γένη κατάγονται από την Ινδία, το Νεπάλ και το Μπουτάν.
Αναγνωρίζονται από τους μικρούς λοβούς του σπόρου τους, την τριγωνική διατομή και το ατρακτοειδές σχήμα, με ένα λεπτό, σαν χαρτί, εξωτερικό κέλυφος και τους μικρούς μαύρους σπόρους.
Οι Elettaria σπόροι έχουν ανοιχτό πράσινο χρώμα, ενώ οι Amomum σπόροι είναι μεγαλύτεροι και με σκούρο καφέ χρώμα (το λεγόμενο μαύρο ή άσπρο κάρδαμο το οποίο είναι λευκασμένο).
Το μαύρο κάρδαμο είναι ο "βασιλιάς των μπαχαρικών" και είναι το πιο δημοφιλές.
...
Read more Comments are closed Κανέλλα
Η κανέλλα είναι ένα μπαχαρικό που προέρχεται από τον εσωτερικό φλοιό διαφόρων δέντρων του γένους Cinnamomum. Χρησιμοποιείται σε γλυκά και αλμυρά πιάτα. Ενώ η Cinnamomum verum μερικές φορές θεωρείται ότι είναι η «αληθινή κανέλλα», η περισσότερη κανέλλα στο διεθνές εμπόριο προέρχεται από συγγενή είδη, τα οποία αναφέρονται επίσης ως "κασσίας" για να τα διακρίνει από την «αληθινή» κανέλλα. Όλα είναι μέλη του γένους Cinnamomum της οικογένειας Lauraceae.
Μόνο λίγα από αυτά καλλιεργούνται εμπορικά για μπαχαρικά. Τα κλαδιά που συλλέγονται με αυτόν τον τρόπο, επεξεργάζονται, με απόξεση του εξωτερικού φλοιού, έπειτα χτυπάμε το κλαδί ομοιόμορφα με ένα σφυρί για να χαλαρώσει το εσωτερικό του φλοιού. Ο εσωτερικός φλοιός τότε τυλίγεται σε μεγάλα ρολά.
Μόνο το 0,5 χιλ. από το εσωτερικό του φλοιού χρησιμοποιείται, το εξωτερικό, ξυλώδες τμήμα απορρίπτεται, αφήνοντας ταινίες κανέλας μήκους 1 μ. που τυλίγονται σε ρολά (καλάμια) για να ξεραθούν. Μόλις στεγνώσουν, ο φλοιός κόβεται σε 5 - έως 10-εκ. μήκος...
Read more Comments are closed