Blog Archives

Σταφίδες

Σταφίδα ονομάζεται το αποξηραμένο σταφύλι. Διακρίνεται σε 2 είδη, την μαύρη και την ξανθή. Η ξανθή λέγεται και σουλτανίνα. Η μαύρη είναι η κορινθιακή. Ιδιότητες: Οι σταφίδες ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, βελτιώνουν την λειτουργία του εντέρου καταπολεμώντας την δυσκοιλιότητα, βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης, μειώνουν την κατακράτηση υγρών, συμβάλουν στην μείωση της αρτηριακής πίεσης και στην βελτίωση της μνήμης. Επίσης ρυθμίζουν την λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα. Θρεπτική αξία: Περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες, φυτικές ίνες, κάλιο, σελήνιο, βιταμίνη Α βιταμίνες του συμπλέγματος Β και σίδηρο. Ξέρατε ότι οι σταφίδες έχουν αντιμικροβιακές ιδιότητες, οι οποίες εμποδίζουν την ανάπτυξη τερηδόνας, ουλίτιδας και οδοντικής πλάκας; [Best_Wordpress_Gallery id="79" gal_title="Σταφίδα"]  ...
Read more Comments are closed

Ροδάκινο

Το ροδάκινο είναι ο καρπός της Ροδακινιάς με επιστημονικό όνομα Prunus Persica της οικογένειας των Ροδοειδών και κατάγεται από την Κίνα. Σήμερα καλλιεργείται σε όλες τις χώρες της Μεσογείου. Ιδιότητες: Το ροδάκινα μπορεί και προλαμβάνει  πολλές μορφές καρκίνου, ενισχύει το ανοσοποιητικό, προστατεύει από γαστρεντερικές διαταραχές, είναι αντιφλεγμονώδες και διουρητικό. Ενυδατώνει το δέρμα και έχει αντιγηραντικές ιδιότητες. Θρεπτική αξία: Τα ροδάκινα περιέχουν σημαντικές ποσότητες βιταμινών, σακχάρων και ιχνοστοιχείων καθώς και ελάχιστα λίπη. Οι βιταμίνες Α και C βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα. Επίσης περιέχουν αντιοξειδωτικά, καροτενοειδή και ανθοκυανίνες. Ξέρατε ότι στη Ρωμαϊκή μυθολογία το ροδάκινο ήταν το φρούτο της Αφροδίτης, με αφροδισιακές ιδιότητες και ότι τα ροδάκινα συνδέονταν με την αθανασία, την ειλικρίνεια και την αλήθεια; [Best_Wordpress_Gallery id="75" gal_title="Ροδάκινο"]  ...
Read more No comments

Πορτοκάλι

Η πορτοκαλιά (Κιτρέα η Σινική), ανήκει στην οικογένεια των Ρυτοειδών και έχει καταγωγή, όπως και η Λεμονιά, από την Ινδία και την Κίνα. Υπάρχουν 160 περίπου ποικιλίες, όπου πολλές από αυτές καλλιεργούνται στην Ελλάδα. Ιδιότητες: Τα πορτοκάλια έχουν αντικαρκινική και αντιφλεγμονώδη δράση. Ενισχύουν το ανοσοποιητικό, θωρακίζουν τον οργανισμό, μειώνουν την υψηλή αρτηριακή πίεση, έχουν αντιπυρετική δράση, ανακουφίζουν από τους πόνους της αρθρίτιδας, μειώνουν την χοληστερίνη, εμποδίζουν την δημιουργία πέτρας στα νεφρά, καταπολεμούν τα σημάδια της γήρανσης και βοηθούν στη σωστή ανάπτυξη του εγκεφάλου. Θρεπτική αξία: Τα πορτοκάλια αποτελούν μια σπουδαία πηγή βιταμίνης C, βιταμίνης Α και Β1. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και φλαβονοειδή και άλλα θρεπτικά συστατικά, όπως κάλιο, ασβέστιο και φώσφορο. Ξέρατε ότι ένα πορτοκάλι μας προμηθεύει με σχεδόν το 100% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε βιταμίνη C; [Best_Wordpress_Gallery id="73" gal_title="Πορτοκάλι"]  ...
Read more No comments