Blog Archives

Κολοκυθόσπορος

Ο κολοκυθόσπορος, παράγεται από την κολοκύθα και είναι πολύ δημοφιλής στις μεσογειακές χώρες. Ιδιότητες: Βοηθά στην καλύτερη λειτουργία της καρδίας, στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, τονώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα, συμβάλουν στην καλύτερη υγεία του προστάτη, βοηθούν στην αντιμετώπιση τον μεταμμηνοπαυσιακών συμπτωμάτων, βοηθά στη βελτίωση της διάθεσης και της ποιότητας του ύπνου και είναι σύμμαχος στη πρόσληψη της οστεοπόρωσης. Θρεπτική αξία: Είναι πηγή πρωτεϊνών και λιπαρών οξέων, βιταμίνης Α, Β, C, E, K, μετάλλων όπως σίδηρος, μαγγάνιο, μαγνήσιο, χαλκός, σελήνιο, ασβέστιο, φώσφορος, ψευδάργυρος, ποτάσιο κ.α. Επίσης είναι πηγή τριπτοφάνης και φυτοστερολών που συνθέτουν ένα ιδιαίτερα αντιοξειδωτικό προϊόν. Ξέρατε ότι η ονομασία του είναι ιδιωματική εκ των ιταλικών λέξεων passo (περνώ) και tempo (χρόνος) που σημαίνει «περνώ τον χρόνο μου». [Best_Wordpress_Gallery id="67" gal_title="Κολοκυθόσπορος"]...
Read more No comments

Μακαντάμια

Πρόκειται για αειθαλή δέντρο και κατάγεται από την ανατολική Αυστραλία. Είναι συγγενικό είδος του φουντουκιού με κρεμώδη και λεπτή γεύση. Τα μακαντάμια τρώγονται ωμά και ψημένα. Το όνομά του το πήρε από τον γνωστό βοτανολόγο John Macadam. Ιδιότητες: Θεωρούνται υψηλής διατροφικής αξίας και είναι οι πιο παχυντικοί ξηροί καρποί. Καταναλώνοντας 4-5 τεμάχια ημερησίως, μειώνουν σημαντικά τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα και τους δείκτες των φλεγμονών στο σώμα. Επίσης βοηθούν στη βελτίωση του λιποδαιμικού προφίλ, ελαττώνοντας τους παράγοντες κινδύνου για νοσήματα του καρδιαγγειακού συστήματος. Θρεπτική αξία: Αποτελούν ισχυρή πηγή σεληνίου, μαγνησίου, χαλκού, ασβεστίου και ψευδάργυρου. Σημαντικό είναι ότι περιέχουν μεγάλη ποσότητα μονοακόρεστων λιπαρών οξέων. Τι 75% του βάρους τους είναι λιπαρά οξέα που τους προσδίδουν την ιδιαίτερη υφή τους. Ξέρατε ότι η καλλιέργεια και η επεξεργασία τους, είναι πολύ πιο ακριβή από όλους τους άλλους ξηρούς καρπούς; [Best_Wordpress_Gallery id="54" gal_title="Μακαντέμια"]...
Read more Comments are closed

Κουκουνάρι

Η κουκουναριά είναι ένα είδος μεσογειακού πεύκου, που κατάγεται από την Πορτογαλία και σήμερα αναπτύσσεται στη Νότια Ευρώπη. Επίσης ευδοκιμεί σε πολλές περιοχές της χώρας μας. Ιδιότητες: Βοηθά στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας μέσω της δράσης του σε δύο ορμόνες που ελέγχουν τον κορεσμό. Το κουκουνάρι δίνει 190 θερμίδες ανά χούφτα. Θρεπτική αξία:: Ο κουκουναρόσπορος είναι πλούσιος σε Ω3 λιπαρά και πρωτεΐνες, που είναι ευεργετικά για το καρδιακό σύστημα. Πλούσια πηγή βιταμινών, φυτικών ινών, φολικού οξέως, ασβεστίου, σιδήρου, φωσφόρου, μαγνησίου, βιταμίνης Ε και Κ. Μπορεί να λειτουργήσει και ως συμπλήρωμα διατροφής, χάρη στην υψηλή ενεργειακή του αξία. Ξέρατε ότι οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν το κουκουνάρι σύμβολο ανδρισμού και γονιμότητας; [Best_Wordpress_Gallery id="48" gal_title="Κουκουνάρι"]  ...
Read more No comments