Blog Archives

Στραγάλι

Τα στραγάλια δεν είναι ξηρός καρπός, στην πραγματικότητα πρόκειται για ψημένα ρεβιθιά. Η καταγωγή της ρεβιθιάς είναι από την Ασία και σήμερα καλλιεργείται σε πολλές χώρες της Νότιας Ευρώπης και της Νότιας και κεντρικής Αμερικής. Υπάρχουν 2 κατηγορίες ρεβιθιών, τα αφράτα και τα σκληρά, που δεν έχουν διαφορές μεταξύ τους στην διατροφική αξία. Ιδιότητες: Έχουν αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες και βοηθούν στη ρύθμιση του σωματικού βάρους. Θρεπτική αξία: Τα στραγάλια δεν είναι έχουν πολλά λιπαρά. Είναι καλή πηγή πρωτεϊνης αλλά και υδατανθράκων. Περιέχουν πολλές φυτικές ίνες, πλεονεκτούν σε σχέση με τους άλλους ξηρούς καρπούς σε βιταμίνη Α και σε Β-καροτίνη, βιταμίνες απαραίτητες για την αναγέννηση των κυττάρων. Είναι πολύ πλούσια επίσης σε βιταμίνες Κ και C. Ξέρατε ότι μια χούφτα στραγάλια, αντιστοιχούν σε μία μερίδα κρέας και μια μερίδα μακαρόνια; [Best_Wordpress_Gallery id="81" gal_title="Στραγάλι"]...
Read more No comments

Σουσάμι

Το όνομα σουσάμι προέρχεται από την αραβική λέξη “semsin”. Η χώρα καταγωγής του είναι το Σουδάν. Το σουσάμι θεωρείται ως ένα από τα αρχαιότερα ετήσια ελαιοδοτικά καλλιεργούμενα φυτά. Ιδιότητες: αντιυπερτασικές, αντικαρκινικές, αντιφλεγμονώδεις. Θρεπτική αξία: Το σουσάμι είναι πολύ θρεπτικό χάρη στην ποιότητα των αμινοξέων που περιέχει (υψηλή περιεκτικότητα μεθιονίνης) όσο και χάρη στα ανόργανα στοιχεία του (ασβέστιο και φώσφορος). Επίσης περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε, σίδηρο, σελήνιο, πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, μηδενική χοληστερόλη και φυσικά είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά όπως οι λιγνάνες. Ξέρατε ότι οι Αιγύπτιοι άλεθαν τα σπέρματα και χρησιμοποιούσαν το σουσάμι με τη μορφή αλευριού; Επίσης οι Κινέζοι παρασκεύαζαν με καύση σησαμελαίου την καλύτερη σινική μελάνη και ότι οι Ρωμαίοι άλεθαν τα σπέρματα του σουσαμιού με κύμινο και παρασκεύαζαν κρέμα που άλειφαν στο ψωμί; [Best_Wordpress_Gallery id="78" gal_title="Σουσάμι"]...
Read more No comments

Ποπ Κορν

Το Ποπ Κορν είναι καλαμπόκι, το οποίο έχει φουσκώσει αφού έχει ζεσταθεί. Θρεπτική αξία: Το Ποπ Κορν, σε αντίθεση με άλλα σνακ, κάνει καλό στην υγεία, επειδή περιέχει μεγάλη ποσότητα από τις ευεργετικές αντιοξειδωτικές ουσίες τις πολυφαινόλες. Είναι τόσο μεγάλη η περιεκτικότητα του σε αντιοξειδωτικά που συγκρίνεται με εκείνη που υπάρχει στα φρούτα και στα λαχανικά. Ξέρατε ότι το καλαμπόκι αναφέρεται και ως παπαρδέλα, πατλάκα και πασπάτα; [Best_Wordpress_Gallery id="72" gal_title="Ποπ Κορν"]...
Read more Comments are closed